Voor jou

Herken je dit?

Stress, onzekerheid, prestatiedruk?

Blijf niet zitten met klachten of mentale problemen, leer hoe je kunt staan voor jezelf!

Onzekerheid

Twijfel jij soms aan jezelf?

Onzeker over je uiterlijk, of je wel leuk genoeg bent, of je het wel goed doet, of je het wel aankunt…

‘Door een ongeluk ben ik slecht mobiel geraakt, in combinatie met mijn studie is dat bijna niet te doen. Vanuit mijn studie krijg ik weinig steun en de samenleving doet wel alsof het oké is als je trager bent of minder hard kunt werken, maar in de praktijk is dit echt niet zo’.

‘Als kleuter kreeg ik de diagnose autisme en ik had een nare tijd op de basisschool. Ik heb al moeite met sociale interactie, maar door corona is dit erger geworden. Want de mogelijkheid tot contact met mensen was compleet weg. Daardoor voel ik me nu erg eenzaam, ik weet niet hoe ik vrienden kan krijgen’.

‘Ik heb best veel meegemaakt op jonge leeftijd. Ik had geen fijne thuissituatie, maar ook niet een waar ik zomaar uit kon. Het vertrouwen dat ik had in iemand die belangrijk voor me was, bleek misplaatst te zijn. Nu weet ik niet goed hoe het verder moet, ik zou graag verder zijn dan ik nu ben’.

‘Mijn ouders gaan scheiden en ik zie mijn vrienden steeds minder. Mijn studiegenoten vinden de leerstof gemakkelijk, maar zelf kom ik waarschijnlijk niet aan genoeg studiepunten dit jaar. Niemand wil met mij in de werkgroep, ik zie er anders uit en ze vinden me stom’.

Stress

Heb jij last van spanning?

Overal om je heen zijn problemen en zorgen over de toekomst; hoe kun je daar ooit je weg in vinden?

‘Thuis vormt soms geen fijne omgeving waardoor ik minder dingen doe die ik leuk vind. Ik zou graag een eigen plekje willen, maar een huis of appartement is niet te vinden of heel erg duur. Zoveel geld kan ik voorlopig niet verdienen. Dit dilemma zorgt voor veel stress’.

‘Er is veel gaande momenteel, ik moet mijn scriptie schrijven, een bruiloft voorbereiden, verhuizen. Er verandert veel in mijn leven en ik heb te weinig tijd om daaraan te kunnen wennen. Ik ben supermoe maar slaap toch steeds slechter’.

‘Ik zit in mijn examenjaar en ik weet niet wat ik daarna moet; alles komt op me af. De druk van de maatschappij – stikstofcrisis, huizentekort, oorlog – en de wetenschap dat we als we zo doorgaan onszelf en het klimaat naar de tering helpen en dat de mensen die er iets aan kunnen doen er niks aan doen omdat ze liever nog meer geld verdienen…’

Prestatiedruk

Druk bezig om te voldoen aan alle eisen?

Je doet je best, want alles is belangrijk. Maar het lijkt of het nooit genoeg is, wát je ook doet

‘Mijn fulltime master valt gewoon niet te combineren met mantelzorg. Ik houd geen tijd meer over voor mezelf en leef van deadline tot deadline om alles maar bol te werken. Elke dag pas om 05:00 uur gaan slapen, omdat ik alleen ’s nachts mijn huiswerk kan doen en kan studeren (aangezien het dan eindelijk stil is), is ook niet erg chill. Ik heb geen psychische klachten, maar wel lichamelijk. Mijn lichaam is gewoon op nu’.

‘Soms zie ik het niet meer zitten, alles wat ik in het dagelijkse leven moet doen om mezelf te onderhouden: werken, school, leren, sociale contacten. Dit maakt samen een hele drukke agenda en ik heb niet het gevoel dat ik ergens iets kan minderen. Leren moet ik om mijn opleiding te halen, werken moet ik om de huur te betalen, sociale contacten moet ik onderhouden omdat ik anders mijn vrienden verlies, enzovoort’.

‘Al die verwachtingen van iedereen en niet kunnen doen wat je wil doen, uitzichtloos gewoon! Ik weet niet hoe het anders kan, want door geldgebrek moet ik heel hard werken. Daardoor heb ik weinig vrije tijd en meestal ben ik uitgeput door werk omdat ik elke dag zo vroeg op moet’.